Pereţii despărţitori în designul interior
[:ro]Compartimentarea spaţiului este o chestiune demnă de luat în seamă deopotrivă atunci când este avut în vedere un spaţiu amplu, generos sau dimpotrivă unul redus, modest. În amble situaţii este de presupus că scopul compartimentării este acela de a le da ocazia celor care îl utilizezează să se poată bucura în voie de funcţiunile pe care le poate adopta. Atunci când sunt mai multe persoane care dispun de un spaţiu comun, nevoia de copartimentare devine şi mai evidentă.
La fel de important ca şi compartimentarea însăşi este modul în care înţelegem să facem această delimitare în situaţii diferite. Atunci când discutăm despre separarea zonelor dintr-o anumită cameră este foarte puţin probabil să ne dorim ridicarea unui perete propriu-zis care să ducă astfel la separarea camerei iniţiale în două total diferite. Astfel, pentru situaţii care implică delimitarea unor zone diferite în interiorul aceleiaşi încăperi, soluţiile pot fi mult mai uşor de aplicat şi, în fond, mult mai puţin intruzive în relaţie cu structura iniţială a spaţiului respectiv.
Să luăm câteva exemple de spaţii pe care le-am putea vrea delimitate, pentru a putea vedea, după ce analizăm scopul acestei delimitări, cum poate fi ea realizată.
Dacă ne gândim spre exemplu la baie, o posibilă delimitare ar putea fi necesară între zona unde sunt amplasate duşul şi/sau cada şi restul încăperii. Aburii şi umiditatea pot constitui un motiv cât se poate de serios pentru a impune delimitarea zonelor mai sus amintite de restul încăperii. Cu atât mai mult în cazul băilor care au şi spaţii de depozitare deschise pentru păstrarea prosoapelor, a halatelor de baie sau a altor obiecte de igienă şi îngrijire.
Pentru a nu crea senzaţia de înghesuit şi neaerisit, probabi cea mai bună soluţie de separare a spaţiilor în cazul băii o constituie pereţii din sticlă, întrucât aceştia permit luminii să circule şi nici nu constituie un paravan pentru privire păstrând amploarea reală a spaţiului.
Pereţii zidiţi, semi-deschişi, pot fi şi ei o soluţie, dar mai degrabă în cazul spaţiilor foarte generoase.
Dormitorul este o altă încăpere în care poate fi considerată utilă instalarea unui perete despărţitor. Scopul unui astfel de departajări ar putea fi acela de a separa în mod elegant zona de dormit de aceea ocupata de garderobă.
Şi în bucătărie separarea printr-un perete despărţitor ar putea marca diferenţa dintre zona de pregătire a mesei şi zona destinată servirii mesei.
Livingul, este poate una dintre camerele cele mai încărcate de potenţial funcţional ale unei case. Pot fi gândite aici spaţii pentru a petrece timpul cu familia sau pentru a-i primi pe prieteni, o zonă de relaxare destinată lecturii sau gândită pentru a putea asculta muzică în linişte şi, la fel de bine, tot în living ar putea fi amplasat un birou pentru atunci când este nevoie să se lucreze de acasă. Ar fi absurd ca toate aceste zone să fie separate prin pereţi, ducând astfel la o recompartimentare totală a spaţiului original. Totuşi, fără a renunţa la scopul original al livingului ar putea fi avută în vedere instalarea unor pereţi despărţitori pentru a delimita acele zone care au nevoie în mod special de linişte pentru a putea întreţine concentrarea atenţiei. Home office-ul şi zona destinată lecturii sunt, cu siguranţă, printre ele. Separarea lor de restul livingului se poate face uşor prin instalarea unui „perete bibliotecă” sau a unui „zid” încărcat de vegetaţie.
Soluţiile pentru instalarea unor pereţi despărţitori care să nu fie complet opaci sau compacţi pot fi limitate numai de imaginaţie şi, cu siguranţă, cu cât vor fi mai ingenioase soluţiile, cu atât mai mult vor avea un impact mai puternic.
Sursă foto: www.pinterest.com[:]