De ce să angajezi un designer de interior
[:ro] „Pot să fac orice îmi propun!”Ar fi minunat să fie aşa. Este totuşi nevoie de unele nuanţări. Adevărul este că nu putem face orice ne propunem oricând, oricum şi cu resursele limitate pe care le avem la dispoziţie la un moment dat. Nu putem fi oricine instant fără a ne lua timpul necesar dezvoltării, instruirii şi nu putem ajunge oriunde fără a parcurge un drum adesea lung şi, în orice caz, diferit pentru fiecare în funcţie de linia de start, de abilităţile, de cunoştinţele şi de resursele pe care le avem, ca să nu vorbim de şansă, noroc şi întâmplare.
În ciuda acestui, „Poţi să faci orice îţi propui!” care pare a fi motto-ul zilei, am analizat câteva dintre motivele pentru care are sens să angajezi un specialist în design interior, chiar dacă te simţi încurajat să crezi că poţi fi tu însuţi unul foarte bun.
Eu am descoperit cam 8 motive pentru care ar trebui să colaborezi cu un designer de interior și imi doresc să le cunoști și tu înainte de a te hotarî să te ocupi singur de amenajarea proprie.
1. Economiseşti timp
Atunci când lucrezi pe cont propriu, într-un domeniu pentru care nu eşti dinainte pregătit, ai, inevitabil, nevoie de timp de documentare. Oricât de multă încredere ai avea în intuiţiile tale, e important să le verifici înainte de a le pune în practică. Dacă alegi să lucrezi cu un specialist, vei reduce semnificativ timpul pe care altfel l-ai fi pierdut cu ezitările tale. În plus, proiectul ar intra cu totul în sarcina lui, lăsându-ţi liber timpul de care ai nevoie să faci lucrurile la care eşti cu adevărat priceput.
2. Economiseşti bani
După toate probabilităţile, dacă îţi propui să îţi amenajezi singur casa, biroul sau sediul firmei pe care o conduci, te vei trezi, în multe etape, în faţa unei multitudini de opţiuni derutante. Cum să alegi cele mai potrivite nuanţe? Cum să faci ca spaţiul să pară unul înalt, aerisit şi totuşi primitor? Care este cel mai potrivit mobilier? Care sunt cele mai bune materiale? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările pentru care ar trebui să îţi găseşti timp să răspunzi. Şi, din nou, trebuie să te întorci în faza de documentare. Caută! Întreabă! Citeşte!
În ciuda timpului investit, este posibil să te găseşti în final în faţa unor alegeri nepotrivite, iar orice ajustare ulterioară te va costa, nu doar timp, ci şi bani. S-ar putea să te vezi nevoit să schimbi culoarea pereţilor pentru că aşa cum arată, în nuanţa aleasă de tine, spaţiul pare prea închis, prea deschis, prea rece sau prea informal. S-ar putea să fi ratat cu 2 cm lungimea rafturilor de lângă birou şi să constaţi că cele două obiecte nu mai încap pe acelaşi perete, aşa cum plănuiai iniţial. Sau poate fotoliile alese, deşi au o tapiţerie frumos imprimată, în ansamblul creat de tine, în care voiai să pui câteva pete de culoare, aceasta pare excesivă, stridentă şi obositoare.
Sunt multe puncte în care lucrurile pot merge prost. Există desigur opţiunea de a le corecta, dar fiecare intervenţie ulterioară va însemna depăşirea bugetului şi a timpului stabilite iniţial, iar lucrurile ar putea merge bine din prima dacă alegi să apelezi la serviciile unui specialist.
3. Economiseşti energie
Tot efortul de proiectare, documentare, alegere şi punere în practică despre care aminteam mai sus implică un consum important de energie. Te vei măcina pentru a alege cele mai bune soluţii (fără a avea în vreun moment certitudinea că într-adevăr le-ai găsit), te vei consuma pentru a sincroniza diferitele etape ale proiectului de amenajare (dacă îţi amenajezi baia, ar fi bine să ai gresia, faianţa şi obiectele sanitare disponibile în ziua în care şi-au anunţat venirea cei care le montează şi înainte de a primi mobilierul), pentru a găsi cei mai buni meşteri care să te ajute cu implementarea şi pentru a descoperi cele mai rezistente materiale. Vei fi tot timpul sub presiune, iar ceea ce părea la început un proiect simpatic şi colorat, s-ar putea să ţi se pară pe parcurs un mic fiasco de care nu ştii cum să scapi mai repede. Un designer de interior ar putea prelua uşor povara asta de pe umerii tăi, invitându-te numai la vizionări periodice în care să te bucuri văzând rezultatele încă unei etape încheiate.
4. Ai garanţia unui rezultat de calitate
Oricât de mult te-ai strădui, e greu să egalezi, într-un timp relativ scurt, competenţa unui specialist cu ani de experienţă şi pregătire în spate. Chiar dacă ai un simţ al spaţiului şi un bun gust înnăscut (şi trebuie să te întrebi obiectiv dacă le ai cu adevărat), nu este suficient pentru a lucra eficient cu forme, cu volume, cu culori, cu texturi, încât să obţii un ansamblu care să fie bine reglat în cele mai mici detalii. Un spaţiu bine amenajat trebuie să fie atent reglat la nivelul luminozităţii, al „temperaturii”, al confortului şi mai ales în ce priveşte registrul în care trebuie încadrat. Nu vei amenaja în acelaşi mod o cameră de zi şi o sală de şedinţe, chiar dacă ambele mizează pe încurajarea interacţiunii, a discuţiilor, a luminozităţii şi spaţiului. Sentimentul de confort pe care îl cauţi în birou, nu va fi acelaşi cu cel pe care îl cauţi în una dintre camerele casei tale. Colaborarea cu un specialist îţi garantează un rezultat de calitate.
5. Cunoaşte cele mai bune soluţii
Ca în orice alt domeniu, şi în designul de interior, experienţa este cea care îl ajută pe un specialist să cunoască soluţii la care un începător nu are acces. Va putea estima gradul de uzură la care vor fi expuse diferite zone, alegând astfel materialele care trebuie folosite, nu numai în funcţie de aspect ci şi de rezistenţă. Va şti cum să amplaseze obiectele de mobilier în încăperi astfel încât să pună cât mai bine în acord funcţiunile lor cu un eventual studiu de luminozitate. Un specialist cu experienţă are deja în vedere echipe competente cu care poate colabora în diferite etape ale proiectelor sale astfel încât să nu rişte să depăşească programul sau bugetul şi, mai ales, să nu rişte compromisuri în ce priveşte calitatea.
6. Rezultatul final va fi unul original
Ca neiniţiat, te vei orienta întotdeauna în funcţie de modelele pe care le iei ca reper. E foarte posibil ca ideea pe care o ai pentru amenajare să fie o copie a ceea ce ai văzut deja realizat de altcineva în altă parte. În fond nu e, în principiu, nimic rău în asta, să reproduci ceva ce îţi place şi cu care rezonezi. Problemele apar atunci când nu ai la îndemână resursele necesare pentru a reproduce întocmai ceea ce ai văzut sau, atunci când nu ai abilităţile necesare pentru a suplini ceea ce lipseşte. E posibil să nu găseşti exact aceeaşi masă, exact aceeaşi ramă şi exact acelaţi covor. Vei şti să le alegi, dintre cele disponibile, pe cele mai potrivite, astfel încât să nu compromiţi ideea ansamblului? Şi dacă ceea ce ai văzut era potrivit pentru acel tip de spaţiu, dar complet nepotrivit pentru spaţiul pe care vrei tu să-l amenajezi? Te-ai putea trezi cu un decor mult prea dens sau, dimpotrivă, rarefiat şi sărăcăcios, dacă spaţiul tău nu păstrează proporţiile şi structurile celui luat ca model. Un designer de interior îţi poate crea ansamblul potrivit pentru că îşi gândeşte soluţiile pornind de la potenţialul spaţiului pe care îl are de amenajat, nu de la modele exterioare. În plus, va avea întotdeauna în vedere cele mai potrivite modalităţi de personalizare a spaţiului în funcţie de nevoile şi personalitatea celui care îl va locui, iar asta garantează originalitatea proiectului final.
7. Va şti să obţină ceea ce îţi doreşti
Ai putea crede că nimeni, în afară de tine nu ar putea înţelege ce îţi doreşti, ce te face să te simţi confortabil. Atunci când vine vorba de ambient, un designer de interior va şti mai bine decât tine să obţină ceea ce îţi doreşti. Este esenţial să comunicaţi, să descrii cât mai detaliat care sunt aşteptările tale şi care sunt senzaţiile pe care le aştepţi de la noul spaţiu, dar este important să îi asculţi sugestiile şi să ai încredere că propunerile sale apar ca urmare a experienţei şi cunoştinţelor pe care le are în domeniu, iar acestea sunt, în acest caz, mai vaste decât ale tale.
8. Este alegerea inteligentă
Amenajarea sau reamenajarea unui spaţiu este un proiect ale cărui rezultate te vor însoţi, probabil, ani buni. Iar spaţiul în care locuieşti sau în care lucrezi, îţi afectează, fără îndoială, starea de spirit şi, în consecinţă, calitatea vieţii. De ce ai vrea să faci compromisuri într-o chestiune care are un atât de mare impact asupra vieţii tale. Cu siguranţă ai vrea să respiri un aer cât mai curat, să bei o apă cât mai puţin poluată şi să mănânci alimente cât mai gustoase şi sănătoase, de ce nu ai vrea atunci şi să trăieşti într-un ambient cât mai armonios şi echilibrat, aşa cum numai un specialist în domeniu îţi poate oferi?
Sursă foto: www.pinterest.com[:]