Toamna energizam interioarele
[:ro]
Pentru lunile de toamna, iti oferim cateva sugestii de amenajari interioare pentru a-ti recapata tonusul si energia!
Modul în care spatiul este amenajat ne poate transmite calm, linişte, confort, intimitate sau, dimpotrivă, dinamism, energie. La fel de bine amenajarea poate impune sobrietate, distanţă, concentrare, încordare, o conduită ordonată de cele mai stricte reguli ale bunei cuviinţe sau ne poate ajuta să ne destindem şi poate chiar să ne dea un impuls creativ.
Poţi jongla cu spaţiul în care îţi petreci timpul. Nu trebuie să îl iei ca atare şi să te declari mulţumit(ă) indiferent de starea pe care ţi-o dă. Poţi lucra cu el, îl poţi modela astfel încât să reuşeşti cu ajutorul lui să capeţi confortul, echilibrul şi, de ce nu, energia şi vitalitatea de care ai nevoie.
Ne-am gândit la câteva soluţii care te-ar putea ajuta să rupi tiparul rece şi mohorât de toamna care domină această perioadă a anului, soluţii prin care să-ţi transformi casa într-un mediu proaspăt, revigorant şi optimist.
Cea mai la îndemână soluţie de reimprospatat interiorul toamna, este culoarea.
O mână de vopsea proaspătă poate face minuni într-un spaţiu devenit monoton sau poate doar neutru. Culorile vii, aplicate fie şi numai pentru anumite porţiuni de perete vor da un suflu nou oricărei încăperi. Şi când spunem „porţiuni de perete”, nu ne referim neapărat la porţiunea dintre vest, nord sau est (deşi nici un asemenea accent wall nu ar fi de neglijat), ci chiar la bucăţi mici, „rupte” din ansamblu.
În acelasi sens am putea picta un dreptunghi generos care să fie încadrat de o ramă. Dacă şi rama este bine aleasă, ansamblul ar putea crea un efect de-a dreptul dramatic, impresionant.
O altă soluţie ar fi dungile. De ce nu un perete cu dungi? Nu trebuie să aibă toţi aspectul unui bloc solid de culoare! Mai multe idei colorate gasesti in articolul: RENOVEAZĂ-ȚI LOCUINȚA CU VOPSEA COLORATĂ!
De altfel, culoare poţi adăuga, la fel de bine, cu ajutorul obiectelor de mobilier sau al obiectelor decorative. Îţi poţi energiza spaţiul tomna cu ajutorul unui fotoliu tapiţat cu un material verde vibrant, folosind corpuri de iluminat în culori vii sau, chiar mai simplu, adăugând perne decorative cu imprimeuri colorate.
Contrastul are şi el un impact incitant, surpinde şi dă o anume vitalitate spaţiului.
Totuşi e important să fie folosit cu măsură. Dacă fiecare element dintr-o încăpere ar fi astfel ales încât să urmărească efectul de contrast, atunci rezultatul final ar fi, fără îndoială, o supraaglomerare obositoare şi sufocantă. Aşadar, foloseşte contrastul, dar nu exagera.
Un spaţiu bine iluminat energizează.
Pentru a crea un efect de proaspăt şi vitalitate necesar tomana, vei constata că foarte importantă este lumina. De vină e poate asocierea pe care o facem inconştient sau măcar involuntar cu ciclurile diurne, cu alternanţa zi/noapte sau poate sugestia de dinamism pe care o au zilele însorite. Oricare ar fi motivul, lumina e o sursă importantă de vitalitate şi poate acţiona ca factor energizant. Aşadar, alături de un iluminat corespunzător, un decor creat în jurul unei palete de culori deschise vor contribui la revigorarea interiorului. De altfel, dacă dominanta este deschisă şi luminoasă, va crea astfel fundalul ideal pentru adăugarea elementelor de contrast pe care le aminteam mai sus.
Efectul de proaspăt, viu şi confort poate fi obţinut şi cu ajutorul elementelor naturale, vegetale.
Un exemplu îl reprezintă materialele de provenienţă naturală care pot fi folosite în designul interior: un obiect de mobilier dintr-o bucată de lemn puţin prelucrată plasat alături de un altul cu un design subtil, aproape organic, un covor cu un patern brut sau din piele aşezat lângă un fotoliu hiper modern sau, de ce nu, plante vii care pot revigora spaţiul nu numai prin impactul viziual, ci, mai ales, prin aceea că sunt ele însele organisme vii, care are aduc cu adevărat un aer nou, binevenit toamna.
Sursa foto: www.pinterest.com