Design interior high-tech
[:ro]Designul high-tech reprezintă una dintre cele mai moderne tendinţe în domeniul amenajărilor de interior. Este un stil care exploatează specificul tehnologiilor de ultimă generaţie şi poate fi folosit atât în designul interior rezidenţal, cât şi în cel public.
Stilul este inspirat de cel industrial şi, în consecinţă, imaginea pe care o crează foloseşte şi integrează trăsăturile funcţionale ale elementelor constituente. In interioarele high-tech se întâmplă frecvent să existe o relaţie deschisă cu structura care, adesea devine parte din ansamblul vizual final. Designul interior high-tech preia potenţialul estetic original al ţevilor, clapelor, lifturilor, grinzilor şi canalelor de aerisire. De asemenea, acest stil acordă mare importanţă materialelor precum sticlă, plastic şi metal şi, în ceea ce priveşte cromatica, etalează o paletă compusă preponderent din argintiu metalic, negru şi alb. De vreme ce unul dintre conceptele-cheie care trebuie folosit pentru a defini interiorul high-tech este eficienţa, devine evident atunci că stilul high-tech poate fi cel mai bine asociat cu abordările de tip industrial şi minimalist.
În interioarele high-tech frumuseţea şi esteticul în general sunt asociate cu funcţionalitatea şi cu dimensiunea practică. Totodată deschiderea este, de asemeena, o trăsătură definitorie a unor astfel de interioare.
Mobilierul adecvat pentru interioarele high-tech trebuie să păstreze contururi geometrice simple şi să fie realizat din materiale monocromatice, consecvente cu paleta generală a spaţiului. Acesta creşte potenţialul creativ al unui spaţiu care altfel ar putea părere rigid, prin adăugiri care amintesc de apetitul său pentru inovaţie şi funcţionalitate.
Indicat ar fi să fie cât mai puţine decoraţiuni interioare, de altfel, acceaşi abordare e recomadată pentru orice obiect care ar putea fi în plus, iar simplitatea formelor este un imperativ de care trebuie ţinut cont în întregul spaţiu. Când vine vorba de zugrăvirea pereţilor, o opţiune ar fi să nu o faci. Pereţii goi, de beton aparent pot accentua afirmarea stilului high-tech. Podelele pot fi acoperite cu piatră naturală, plăci de gresie sau covoare. Evită să acoperi ferestrele, dar dacă vrei neapărat să marchezi limita dintre spaţiul interior şi cel exterior, o opţiune mai bună ar fi jaluzelele monocromatice, fie verticale, fie orizontale.
Stilul high-tech pune mare accent pe lumina artificială. Corpurile de iluminat ar trebui să reflecte şi ele gustul minimalist, pentru forme şi tipare geometrice, clare şi simple.
Sursa foto: www.pinterest.com[:]