Design interior pentru locuința închiriată
[:ro]Pentru ca am o prietenă ce locuiește într-un spațiu închiriat pe care am ajutat-o de curând să-l „improspăteze”, m-am gândit să scriu un articol pentru cei ce simt nevoia unui nou „vibe” în locuința închiriată.
Spaţiul locuit este, înainte de orice altceva, un spaţiu personal, un spaţiu care să stimuleze intimitatea şi care să întreţină confortul. Pentru a putea fi cu adevărat perceput astfel, de regulă, trebuie să poată fi astfel amenajat încât să reflecte personalitatea şi interesele celor care-l locuiesc. Exagerând puţin, am putea spune că în cazul unui apartament proprietate personală opţiunile nu au limite şi orice este posibil. Pe de altă parte, în cazul unui apartament închiriat lucrurile stau cu totul altfel.
Posibilităţile de amenajare a spaţiilor închiriate sunt, aproape în orice situaţie, limitate din două considerente: restricţiile impuse de proprietar şi dorinţa celui care închiriază de a nu investi prea mult într-un spaţiu care oricum nu-i aparţine. Şi totuşi, chiar dacă nu apare situaţia ideală în care gusturile chiriaşului şi ale proprietarul în ale amenajării interioare să se sincronizeze perfect şi cei doi să lucreze împreună la amenajarea spaţiului astfel încât rezultatul să-i mulţumească deopotrivă, soluţii există.
Pune în evidenţă punctele forte şi maschează imperfecţiunile
Analizează spaţiul pe care l-ai închiriat şi încearcă să identifici care sunt acele elemente care merită să fie puse în evidenţă. Poate e o locuinţă veche, în care încă există detalii specifice perioadei în care a fost construită. Zugrăvind pereţii cu o nuanţă de gri sau albastru deschis şi punând în evidenţă mulura, vopsind-o cu alb, poate fi un prim pas spre a-i da casei un aspect proaspăt şi modern.
La fel de simplu pot fi abordate şi elementele nefucţionale. Un mobilier uzat de bucătărie ar putea fi recondiţionat, fără o investiţie prea mare, folosind fie tapet, fie pur şi simplu vopsea, uneori simpla schimbare a mânerelor uşilor şi sertarelor e suficientă pentru a le schimba aspectul. Dacă spaţiul este unul mic, foloseşte mult alb pentru a-l deschide.
Mobilier practic
Nu este neapărat nevoie de mobilier costisitor pentru a îmbrăca eficient şi estetic un spaţiu. În cazul apartamentelor închiriate, recomandat este cel de tip modular, care oferă suficientă flexibilitate în amenajare şi va putea fi adaptat oricărui spaţiu. La fel de potrivit poate fi şi mobilierul făcut special, din elemente puţin costisitoare. Câteva scânduri de lemn, poate chiar cu un aspect uzat, prinse în perete, pe suporţi metalici pot deveni biblioteca ideală, cu un aspect uşor industrial, în mod intenţionat neglijent şi, totuşi, cu un oarecare grad de sofisticare.
Detalii cu impact
O soluţie care funcţionează întotdeauna este să reduci fundalul pe cât de mult posibil la neutru şi apoi să transformi spaţiul printr-o serie de elemente cu impact puternic. Un corp de iluminat care să iasă în evidenţă, ramele mari şi textile viu colorate sunt cele mai la îndemână soluţii pentru a crea un ambient plăcut şi lipsit de monotonie.
Sursă foto: www.pinterest.com[:]