INTERIOARE AMENAJATE ÎN ALB
[:ro]Albul este cel mai adesea folosit ca bază, este locul de unde începe construirea ansamblului. În ciuda acestui fapt, există tot mai multe exemple în designul de interior contemporan care propun albul nu ca fundal, ci ca element principal, iar asta se datorează, fără îndoială, calităţilor sale, calităţi pe care se poate miza diferit în funcţie de contextul în care sunt exploatate.
Câteva dintre caracteristicile albului ies în evidenţă indiferent de contextul de amenajare, iar acestea ţin de potenţialul său de a crea luminozitate şi senzaţia de spaţiu. Ori de câte ori se pune problema amenajării unui spaţiu mic sau în cazul căruia nu există suficientă lumină naturală, se recomandă deschiderea paletei cromatice folosită în amenajare.
Folosind preponderent albul vei putea obţine un ansamblu uniform şi echilibrat, care să imprime senzaţia de stabilitate şi confort. Totuşi, în ciuda uniformităţii, acest ansamblu nu va fi neapărat unul monoton. Prin natura texturilor şi liniilor folosite o amenajare în alb poate fi plasată oriunde pe axa mărginită la un capăt de un stil minimalist şi la celălalt de unul foarte decorativ.
Amenajările în alb pot fi deopotrivă silenţioase şi marcare de o eleganţă subtilă sau foarte vocale, până la stridenţă, atunci când mizează pe somptuos.
Capacitatea albului de a sugera curăţenia, de a crea senzaţia unui spaţiu atent îngrijit este, de asemenea, independentă de un anumit context şi totuşi, există situaţii în care contextul de amenajare o potenţează şi mai mult. Asta se întâmplă, de regulă, în cazul încăperilor care au ele însele o putere de sugestie semnificativă în acest sens, baia şi bucătăria. Atunci când este folosit ca dominată pentru amenajarea băii sau bucătăriei, albul capătă – ajutat fiind, aşa cum spuneam pe de o parte de natura încăperilor, pe de alta de texturile specifice (sticlă, dale de faianţă, suprafeţe netede şi lucioase) – semnificaţia de igienic sau chiar steril.
Există diferite nunanţe de alb şi, la fel ca în cazul texturilor, folosirea mai multora în acelaşi proiect de amenajare este încurajată. Trebuie avut însă în vedere modul în care nuanţele sunt armonizate. Este important de regulă ca acestea să aparţină aceleiaşi clase de temperatură, cald sau rece.
Sursă foto: www.pinterest.com[:]